Friday, June 13, 2014

Palmerston North -> Wellington -> Christchurch -> Lake Tekapo


Selamat tinggal Palmerston North.. Kalau ada rezeki kitaorg dtg lagi..
Harini kena bgn pukul 4 pagi sbb nak drive ke Wellington. Flight kitaorg pukul 8.10AM. Dalam 2 jam mcm tuh nak kne drive. Gila aihh.. Aku dh la xbiasa dgn jln kat sini pastu kene drive pepagi buta.. Slalunye kalau kat Malaysia, sibuk la naik kete pasang Aircond, tapi kat sini sibuk la naik kete pasang heater dlm kete.. HiHi..

Kat sini kitaorg sewa 2 kereta sbb kitaorg ber 7 (campur cousin aku yg flight dia awal) so xmuat la kereta sedan. Nak sewa Estima plak xmuat nk letak beg. Sume beg gedabak2.. Kereta yg 1 lagi tu kawan adik aku yg drive. TQ kat diaorg sbb tlg hantarkan.. Jauh kot.. Kereta sewa kat sini blh jer nak drop kat negeri2 lain pon.. Janji ade cawangan dia kat situ.. 


Harga kereta sewa:

Jenis kereta : 4/5 Door 1300cc Hatchback
2 Hari = 2 x NZD 42
Insurance = 2 x NZD 17
Total = NZD118

Maklumat lanjut blh klik web diaorg ni Rent a Dent




Sampai jer Airport Wellington terus check in luggage.. Dari Wellington -> Christchurch naik Jet Star. Time beli ni ade promo, thats y la kitaorg naik dari Wellington padahal kat Palmerston North tu ade jer airport.

Harga ticket:
Wellington -> Christchurch (Harga Offer) - NZD 45
Harga ni xigt la dah masuk beg ker belom sbb adik aku add in 20KG bag.


Ini budak still tido.. 
Time ni dh kul 6 pagi, mengantok sgt la tu.. Sib baik la die blh sesuaikan dgn masa kat sini. 
Lepas drop luggage terus gi Ushar2 pape yg patut kat souvenir shop. Harga kat lua ngn airport xbyk beza pon.. And ade sesetgh bende tu kat sini plak lagi murah..





Kat dlm ni ade jer mknan yg kite blh makan.. Kt Kedai Wishbone ni memacam ada.. Nasi + Rendang pon adoo.. Tapi kitaorg dh bawak bekal roti siap2. 
So bli air hot chocolate jer laa..




Dari Wellington -> Christchurch amik masa dlm 50minutes. 


Suhu kat luar 9C.. Time ni nak hujan.. Sini dah 9C, kat south island xtaw la suhu bape.. 
Lagi sujuk katenyer.
Tapi bile dh lame duk kat sini dh mcm immune plak (Lame ler sgtt kann..)
Waktu awal2 tu jer terkejut sikit dgn tahap kesejukan dia..



Welcome to Christchurch Airport..
Hafiz sgt ok bila travel. Dalam flight pon bantai tido jer.. Good Boy..


Lepas dah settle amik beg sume, terus naik shutter van utk gi tempat kete sewa.. 
Dh settle amik kete sewa baru la perasan yg aku lupe nak amik stroller.. Grrrrrr.. 
Tertinggal kat airport.. Adehlaaa... Hafiz x nak duduk pon dlm stroller. Tu yg jadi xigt langsung pasal stroller.. Last die duduk pon waktu sampai Auckland haritu. Tu pon kejap sgt..
Dah memilih dah ini budak.. Ade sesetgh stroller jer yg die nak naik..

Kitaorg jln2 kejap jer kat Bandar Christchurch. Usha2 tempat yg kena gempa bumi haritu.
Pastu yg paling penting usha2 Pumpkin Patch kat sini. hiHi.. Ada offer.. Menariks..
Cotton On pon ade sales. Rugi betul aku xsaving utk shopping baju Hafiz kat sini..


Brunch.. Breakfast + Lunch.. Lapar kot.. Sampai2 dgn xmakannyer terus gi jalan2.
Indian food. Roti canai + Nasi + Kari Kambing.. Licin aku bedal. Lapar giler..
Mane yg xhabis kitaorg bungkus jer. Nanti blh makan.. Sebab pasni nak kene drive dlm 4 jam kot.. Phewww.. Mmg jauh lagi perjalanan..


Settle makan, gi beli barang dapur sket.. 
Nanti blh masak2.. Jimattt =)








View sepanjang perjalanan dari Christchurch -> Lake Tekapo
Yang paling bestnyer xsesak.. Jalan tu mcm aku yg punyer. Takdek kete sgt pon..
Tapi aku asik la duk tgk GPS tu, bile la nak sampai.. Bosan tau drive lame2. Xsaba nak sampai destinasi jer.. Dah la bgn kul 4 pagi drive gi Wellington. Kat Christchurch ni pon kne drive lg. Adik aku la mengelat. Nak drive separuh2 katenyer.. Baru suku jer bawak dh kate mengantuk.. Mmg nak kne betol.. Tapi bile aku drive xde la plak die tido.. Tapi ok la jgk die xtido, nnti kalo die tido, xde plak org nak snap2 pic view ni sume.. 


Part yg paling best bila nampak atas gunung tu ade Salji..
Aaaaaaa!!! Subhanallah.. Mmg hilang ngantuk2 + penat2 tu sume..



Lagi x mengantuk bila dah nampak signboard "Welcome to Lake Tekapo".. 
Yeay!!! Dah sampai!!!
Ada apa kat Lake Tekapo??
Nanti sambung next entry..

No comments:

Post a Comment