Wednesday, December 14, 2011

Resipi :: Black Pepper Steak


Sejak dah Berkahwin ni, mmg hari2 duk pk nak masak ape.
Takkan hari2 nak menu same kan? Jemu taw..
Kebiasaannya masak nasi tapi harini nak buat kelainan.
Hidangkan Black Pepper Steak utk si Dia =)
Resepi diana amik dari Blog Kak Ana Suzana...


Meh Diana share Plak Cemane Nak buat Black Pepper Steak ni.





Memule Kita Perap Daging.. Daging diana beli kat giant jer (mcm pic kat atas). Cari kat tempat frozen. Dorg dah siap potong2. Ade jugak yg dah siap perap tapi xberape nak berkenan sbb nipis bebenor.. HiHi :p





Bahan2 utk Perap:
1. Sos Lada Hitam
2. BBQ Black Pepper Sauce Mushroom





Perap Daging dgn bahan2 perapan kat atas tu selama lebih kurang 30minit. Lagi lame perap lagi bagus.
Tapi 30minit pon dah ok =)


Bia Daging Perap dulu, Moh kite buat Coleslaw plak..





Bahan2 utk Coleslaw:
1. Kobis
2. Lobak
3. Lada Hitam
4. Mayonese Coleslaw





Senang aje nak buat coleslaw. Racit2 atau potong halus2 kubis dan lobak..
Pastu masukkn jer mayonese + black pepper tu. Kalau xmo letak black pepper pon xpe..
Pastu Gaul2kn sampeila sebati.. Then Masukkn dlm peti sejuk. Nanti nak hidang, baru kuarkan.
Sodappp.. mmg rasa mcm yg KFC tu...


Pas dah Siapkan Coleslaw, Kite dah Boleh Sediakan Sayur2 Plak..








Bahan2:
1. Brokoli
2. Cendawan
3. Tomato Kecik2





Cara dia sgt mudah.. Gaulkan jer semua bahan td. Kemudian Masukkn "Mixed Herb"..
Utk penambah bau dan rase sket. Tapi kalo xde pon xpe.. Sebabkan haritu xde Mixed Herb ni kat Giant, Jadi diana letak "Pasti Sedap" jer.Aahahaha :p





Pastu goreng la sampai Brokoli tu lembut.. Kalau nak tambah sayur lain pon boleh..
Ikut selere memasing.. Nak letak potato pon boleh.. 


Seterusnye kite wat Gravy plak.








Bahan2 Gravy:
1. Beef &Herb Gravy. Jenama : McCormick (mmg sedap yg ni)
2. Sos Lada hitam (sama mcm yg perap td)
3. BBQ Black Pepper Sause Mushroom (sama mcm yg perap td)





Memula panaskan air dlm 250ml - 300ml.. Diana xreti sgt ikut sukatan ml ni.. Diana masukkn jer 2 gelas air. Hihihihi :p Pastu masukkn serbuk "Beef & Herb Gravy". Kemudian masukkan 3 sudu besar sos black pepper dan 1 sudu besar sos mushroom.. Kacau sampai sebati. Jgn Ade ketul2. Kalo rase pekat, tambah la air.. Sampai cukop rasa org ckp :)


Next: Panaskan Non Stick Pan. Mudah sket pkai yg non stick ni.. Kalo x, leceh nak membasuh.
Panaskan dgn sedikit minyak + Mentega/Butter.. Kemudian Masukkan jer daging yg dah siap perap td.
Masak la ikut suke sampai die masak. Ade org suke Half cook. Ade org suke sume masak. Ikut Selere memasing =)


Hasilnya:





Tak sangka, Si Dia Puji. Dia ckp "Boleh bukak Kedai"
Weeee... Seronok sgt dgr bile kene puji.. Hihihi
Maken bersemgt nak cube resipi2 lain =)

No comments:

Post a Comment