Selamat Hari Khamis!! Sepatutnye entry ni kuo semalam tapi disebabkan kemalasan tahap gaban nak Menaip, maka keluarlah entry ni di hari khamis =p
Kalau seblum kawen, diana asik gi JJCM, pas kawen korg kene jer la melayan entry diana pasal masak2 plak. KehKehKeh :p
Normally mmg diana beli barang2 dapur kat giant sbb tu yg paling dekat dgn umah.
Tapi kebetulan hari selasa ade meeting plus balik awal, singgah la kedai runcit yg jual Barang2 basah segar.
Mmg sgt Geram tgk ikan, udang, ketam yg sume Fresh2 belaka. Ikutkn hati nk beli mcm2 tapi apakan daya umh diana cuma ade peti ice bar tu jer. HiHiHi :p Mmg sgt xmuat okeh nak beli memcm. Insyaallah Tahun baru akan bertukar ke peti ais Baru. Doakan Diana murah rezeki nak beli peti ais k? HikHik..
Mr. Gumuxx request grg ikan sardin + buat sambal hijau.
Sape xkenal ikan saden? Meh diana tunjuk..
Ni la rupa sebenar ikan saden. Mata comel means segar.
Kalo mata merah2 tu xsegar =)
Ikan grg mcm biase then buat sambal ijau. Sepatutnye sambal tu kene tuang atas ikan tapi diana buat super duper pedas so kene la asingkan dr ikan.
Cara nak wat sambal hijau mudah jer : Blend/tumbuk cili padi, bawang merah dan bawang putih.
Masukkan minyak dlm kuali then tumis bhn2 yg blen/tumbuk td. Pehtu masukkn sedikit garam dan gula. Siap!! =)
Menu ke- 2 : Bendi grg.
Memandangkan bendi ni jer ade dlm peti so grg aje mcm biase.
Cara: Panaskan minyak. Kemudian masukkan bawang merah then masukkn bendi.. pastu masukkan serbuk pati sedap knorr.Then masukkan sedikit air utk lembutkan bendi tu.. Siap!! =)
Menu ke-3: Ketam masak cili.
Cara masak dia sama jer mcm masak ikan siakap 3 rasa. Resipi boleh klik sini.
Cuma tukar kpd ketam jer :) Tapi kalini diana tambahkan telur. So nampak lain sket :)
Selamat Mencuba!!
Simple tapi sedap :-)
ReplyDeletekak eynda : malu ah kene puji.. blushh blushhh.. :p
ReplyDelete