Wednesday, December 26, 2012

Plastik Prepaid Poslaju


Bila klik Keyword kat Nuffnang Suddenly ternampak org search pasal "Plastik Poslaju"..
Kalau nak ikutkan plastik poslaju ni sape yg buat account dgn Poslaju jer yg akan dpt plastik.
Tapi ada jugak sesetgh Poslaju yg sgt baik hati nak kasi Plastik Poslaju ni.
Tapi kebykannya "xde stock"

Mayb disebabkan ramei sgt nak plastik poslaju ni, they come out with "Poslaju Prepaid Envelope"
Tapi prepaid envelope ni boleh digunakan utk pengeposan semenanjung shj

Yang Beshnye Mengenai Poslaju Prepaid Envelope ni:
1. Dalam dia dah ada bubble. So korg dhh xpayah nak gi wrap brg tu dgn bubble then masuk plak dlm plastik. Kos tu beli bubble wrap.
2. Envelope ni time beli bayar terus RM6 (500g) dan RM9 (1kg). Selalunye kite bayar kat Poslaju utk 500g pos ke semenanjung RM5.95 atau RM5.90 kan? Tapi kena kire jugak kos bubble wrap / envelope kertas biasa tu kan?? Tapi dgn Poslaju Prepaid Envelope ni dh xyah pk kos bubble wrap sume tu. Harga yg kita bayar tu termasuk Plastik yg ada bubble2 kat dlm and kos utk poslaju. So sgt Jimat!!!
3. Tak perlu dah nak beratur pjg2 kat counter. (Normally kalau guna prepaid ni diana just drop jer kat counter poslaju. Xpayah nak que pepanjang. Yerla, kan kite dah bayau seblom beli )
4. Jimat masa time nak bungkus. Masukkan je bebrg dlm plastik. Dah xpayah nak susah2 cari saletape bagai. Dan Comfirm barang selamat. Xde la kemek2.

Tapi sygnye kalau gi Poslaju selalu la sgt "Maaf dik, Habis Stock". Punye la laju seller online ni pkat duk beli Poslaju Prepaid Envelope ni..

Eh, dorg xtaja diana taw suh cite pasal plastik ni. Cume nak share jer dgn seller2 online =)



Ni la rupa prepaid plastik yg sempat diana borong.
Selalunye kalau poslaju ckp jer ada stock, harus borong terus bebyk.
Sbb kalo amik sikit rugi. Asik abis stock.



Kalau guna plastik ni mmg xsampai 1minit packing. Mudah!!

Kat Mana nak beli Plastik Prepaid Poslaju ni??
Boleh bli kat mana2 Poslaju dan Pos Malaysia.
Tapi kalau xde stock jugak, try la pegi Poslaju Brickfields.
Kekdg xde stock tapi selalunye ada jer stock dia.



Haa Bercerite pasal Poslaju Brickfields ni kan, diana nak inform yg Poslaju Brickfields ni Beroperasi dari hari Isnin sampai Hari Ahad. Nape xpercaya? KihKihkih..
Kalau diana malas nak gi pos hari Sabtu, Hari Ahad terjah jer Poslaju Brickfields. Settle Masalah!!
Tapi Minggu pertama dorg cuti la jugak =)
Pos Ahad, Isnin Customer dah dpt brg. Barula dorg senyum lebar =)

Tu jer nak share pasal Plastik Poslaju..
Bye Bye


11 comments:

  1. Salam, saya ada beberapa soalan.
    1) Masa nak drop tu kan, takyah ambil nombor untuk beratur ke kaunter ke?
    2) Perlu bayar RM6 lagi ke untuk postage?

    ReplyDelete
  2. Wsalam..
    1. Tmpt diana pergi mmg xde no.cuma kena beratur pjg. Tp diana selalu tanya "sy tinggalkn jer xperkan? Sbb prepaid. Org tu ckp ok" so mmg selalunye diana xkan beratur if gune prepaid ni :)
    2. Dah xperlu bayar. Bayar time nk beli tu jer. Sbb rm6 tu termasuk plastik + postage

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau saya nak.pos buku ke semenanjung agak2 berapa eh? keseluruhan termasuk plastik ni pls ;)

      Delete
  3. terbaik lahhh cik puan. terima kasih

    ReplyDelete
  4. Ty info!! rase nak terjah sekarang gak ni :D hahaha!

    ReplyDelete
  5. kalau dah beli kan pastu sebulan pastu baru nak pos guna plastik tu. kat kaunter dah tak payab bayar harga la? just isi borang dan kasi kaunter ?

    ReplyDelete
  6. kan dah beli plastik tu banyak? pastu kita tak guna. dah lama baru nak pos barang. barang yg kita post tu kena bayar lagi ke tak?

    ReplyDelete
  7. noor thuwaibah : kalau kite dh beli awal2 byk, nnti nak pos brg tu dh xperlu baya.. sbb kite dh baya awal2 time beli dulu tu.. skang ada promo taw.. 10 keping RM6 ni akan dpt free 1 keping =)

    ReplyDelete
  8. Salam kenal..Saya setuju abis2 stock plastik ni.. mcm jual pisang goreng., laku giler.. hihi

    Jom follow saya.. :) tq..

    ReplyDelete
  9. Nak tanya, sblm serahkan kat kounter poslaju, kita perlu asingkan sendiri ke borang utk salinan pengirim tu atau mereka yg kena buatkan.. Hurmm.. Thank you!!

    ReplyDelete
  10. Nk tanye klau beli plastik slip kiriman dapat jgk ke

    ReplyDelete