Wednesday, October 19, 2011

Cubaan Pertama Memasak Ayam Masak Lemak Cili Api


Semalam diana puasa. Then tetibe terasa nak main masak2. 
Selalunyer menu masak2 diana mesti Sardin.. hihihi :p
Tapi smlm terasa nak cube masak "Ayam masak lemak cili api"
Xpe, diana duk sorg jer, jd kalau xsedap, sendiri la telan. ihihihi :p

Bile dah siap masak tu rasa mcm " Sedap gak eh aku masak".. ahahahaha
Puji diri sendirik.. Wekkkk... Disebabkan berjaya, maka harini pon rase nk masak lg.. hihihi..
Tgh google2 resepi lain plak.. Mcm nak try buat Kari =))

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api (Google Aje):

Bahan-bahan:
1 ekor ayam (ayam kampung/ayam daging biasa (ayam bandar)) 
30 ulas cili api/padi (ikut suka - kalau tak tahan pedas boleh kurangkan sikit) 
1 inci kunyit hidup 
2-3 batang serai (dititik) 
santan (dr sebiji kelapa) 
2-3 ulas bawang putih & merah (utk ayam bandar saja - hilangkan bau hanyir)

Cara memasak: 
·         Tumbuk cili api + kunyit hidup + bawang putih & merah selumat2nya (Diana Blend ajo)
·         Bahan (1) tadi digaulkan dgn ayam didlm kuali beserta serai yang dititik 
·         Kecutkan ayam dengan bahan2 tadi supaya mesra 
·         Masukkan santan dan kacau supaya tidak terbit minyak 
·         Perisakan dgn garam (serbuk perasa tak perlu..nanti tak pure) 
·         Tunggu hingga kuah menggelegak dan lepas tu bolehLAH ditutup apinya..

Nota: 
·         Kalau suka kentang, boleh masukkan selepas masukkan santan kedalam kuali dan kecilkan api supaya ia cepat empuk. 


2 comments:

  1. nk masak kari ayam cuba letak cili api dlm 10 tangkai, perghh mmg mantop, berkali2 tmbh nt, ahaks :)

    sy x pnh try lg msk gulai ayam ni, risau gak x jadi. naye je kena bahan kt hasben, hewhewhew

    ReplyDelete
  2. liyana: diana mmg suke pedas2 pon..eheheh.. ah haa, diana lom kawen tu yg leh cube2 dulu..hihihi.. tapi bia je la die nk gelak kot dr kite xcube kan? hihi :p

    ReplyDelete