Semalam diana puasa. Then tetibe terasa nak main masak2.
Selalunyer menu masak2 diana mesti Sardin.. hihihi :p
Tapi smlm terasa nak cube masak "Ayam masak lemak cili api"
Xpe, diana duk sorg jer, jd kalau xsedap, sendiri la telan. ihihihi :p
Bile dah siap masak tu rasa mcm " Sedap gak eh aku masak".. ahahahaha
Puji diri sendirik.. Wekkkk... Disebabkan berjaya, maka harini pon rase nk masak lg.. hihihi..
Tgh google2 resepi lain plak.. Mcm nak try buat Kari =))
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api (Google Aje):
Bahan-bahan:
1 ekor ayam (ayam kampung/ayam daging biasa (ayam bandar))
30 ulas cili api/padi (ikut suka - kalau tak tahan pedas boleh kurangkan sikit)
1 inci kunyit hidup
2-3 batang serai (dititik)
santan (dr sebiji kelapa)
2-3 ulas bawang putih & merah (utk ayam bandar saja - hilangkan bau hanyir)
Cara memasak:
· Tumbuk cili api + kunyit hidup + bawang putih & merah selumat2nya (Diana Blend ajo)
· Bahan (1) tadi digaulkan dgn ayam didlm kuali beserta serai yang dititik
· Kecutkan ayam dengan bahan2 tadi supaya mesra
· Masukkan santan dan kacau supaya tidak terbit minyak
· Perisakan dgn garam (serbuk perasa tak perlu..nanti tak pure)
· Tunggu hingga kuah menggelegak dan lepas tu bolehLAH ditutup apinya..
Nota:
· Kalau suka kentang, boleh masukkan selepas masukkan santan kedalam kuali dan kecilkan api supaya ia cepat empuk.
nk masak kari ayam cuba letak cili api dlm 10 tangkai, perghh mmg mantop, berkali2 tmbh nt, ahaks :)
ReplyDeletesy x pnh try lg msk gulai ayam ni, risau gak x jadi. naye je kena bahan kt hasben, hewhewhew
liyana: diana mmg suke pedas2 pon..eheheh.. ah haa, diana lom kawen tu yg leh cube2 dulu..hihihi.. tapi bia je la die nk gelak kot dr kite xcube kan? hihi :p
ReplyDelete