Tuesday, January 18, 2011

Kek Carrot

Isnin Mlm selasa diana berjaya paksa diri buat kek carrot walaupon malas2.. Haippp! Kene Pakse kalo x, mmg malas :)

Bahan2 Kek Carrot:

1 cawan minyak jagung
2 cawan gula kastor
4 biji telur
2 sudu kecil esen vanilla
2 cawan tepung sebaguna blue key
1 sudu kecil serbuk bunga cengkih
1/2 sudu kecil garam
2 biji lobak merah (Diparut)
3/4 cawan walnuts (Panggang dan cincang kasar)

Bahan-bahan utk Topping :

1 Buku krim keju (PHILADELPHIA)
1 cawan gula KASTOR
1/2 Buku Mentega (Buttercup)

Cara2 Nak Buat:

1. Memula Kene Panaskan Dulu Oven.. 175 Celcius selama 20 Minit...

2. Pehtu Panggang Walnut. Walnut ni xnak pakai pon xpe. Kuantiti dia ikot selere memasing. Panggang dlm 8Minit. sampai rangup2 gitu. Pehtu korg cincang2 kasar.


3. Masukkn 2 cawan Tepung sebaguna ni. Kene ayak dulu taw? Sebabkan Diana lupe nak Beli bekas ayak tu, cube tgk diana pkai ape?? HoHoHo :p

Diana Guna Penapis Teh. hahaha.. Bujang :p



4. Pehtu Masukkn 1 sudu kecil garam dan 1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis. Kalo nak letak 1/2 sudu kecil pon boleh. Pastu Gaul Bia Sebati.


5. Pehtu Tinggalkn yg bekas tadi.. Parut 2 Biji Lobak.



6. Pukul 4 biji telur. Kalo ade mixer, pakai la Mixer. Umh bujang diana xde mixer, jadi kene pkai kuasa lengan jer. hihi


7. Kemudian masukkn 2 cawan gula. Masuk sikit demi sedikit. Pehtu Masukkn 1 cawan minyak Jagung dan 2 sudu kecil esen vanilla.


8. Bila dah sebati, Baru masukkn adunan pertama yg tepung tu sikit demi sedikit. Bile dh Habis tepung tu baru masukkn lobak.



8. Kemudian sapu mentega dekat loyang utk xkasi kek tu melekat kat loyang bile dh masak nnti. Pastu masukkn dlm loyang. 1/2 dari loyang jer k? lebih2 sikit pon xpe :)
Pehtu biarkn dlm oven selama 50min.

Sementara tunggu dia masak jum buat topping dia plak:

1. Kacau sampai sebati 3 bahan ni. 1 buku krim cheese, 1/2 buku mentega dan 1 cawan gula. Kalau nak masukkn esen vanilla pon boleh. masukkn 2 sudu kecil. Lagi wangi bau dia nnti :)

2. Pukul Sampai sebati bahan2 tadi..

3. Tadaa!! Sampai Jadi mcm ni..


Ni kek Carrot yg masih segar dari oven. Tunggu die sejuk sikit. Then Baru letak topping tadi..


Hasil tangan malas letak topping. Hihi :p Kemudian Masukkn dlm peti sejuk. Kasi Topping die keras. Nyummm!~

Selamat Mencuba!!!


No comments:

Post a Comment