Wednesday, November 9, 2016

Autumn in Korea || Anyeong Seoul!!

Igt nak sekalikan aje 1 entry. Tapi mesti mengambil masa yg lame. 
So terima jer la k part by part.

Menjadi kebiasaan kalau nk g travel lame2 mesti akan park kereta kat ERL Putrajaya ni. 
Berbumbung dan murah la sikit rate dari park kat KLIA tu kan. 
Korg kalau nak park kat sini mmg aku suggest korg dtg awal sbbnye selalu parking full. 
So kalau g awal blh la pusing2 cari parking dgn tenang.
Rate dlm RM5-6/day.. Aku lupe sudah.. hihi..


Sebelum pergi mmg berdoa bebyk supaya budak ber-2 ni behave. 
Jgn melalak2 coz aku sorg yg nak menjaga.. Mcm Cik Yam mmg langsung xmo ngn org. Hafiz ok la dia dh blh bawak dia. Cuma takot la melasak lebih.

Rate ERL Putrajaya - KLIA = RM9.40/trip


Flight kitaorg mlm tapi gerak gi KLIA ptg. Senang la sikit. 
Biasa la kalau travel ngn kids + reramai nnti ade yg lambat, ade yg nak gi sana, ade yg meragam. Kan?


Mama is nebes.. Aku x check in online sbb aku ada infant, so kena check in kat counter. 
Tapi selepas booked tiket mmg aku ade request utk bassinet. So Cik Yam blh la baring nnti. 
Xde la aku nk kena pegang dia sepnjng masa.. Waktu pergi ni ade prob sikit. Flight full. So seat aku n Hafiz terpisah. HaHa. Mmg gila la kan nak biarkn Hafiz duk sensorg. Nasib la org yg sepatutnye duk seblah aku tu xkesah nk tukar seat. TQ amoi.



Selfie dulu dgn Cik Yam. Dgn harapan dia xmeragam. 
Ni first flight Cik Yam. So xtahu ragam dia cemane..


Light meal for Kids. Aku mmg request utk Hafiz ni mknan kids. 
Request ni pon korg kene buat time booking tiket aritu. 
If tak request dia akan dpt mknan mcm yg aku mkn..


Seblom plane tu nk begerak dari gate tu mmg lasak ya Hampun jugak mamat ni. Tapi bile dh gerak jer Hepy benor. Sebab dia dah pandai skang tunjuk aeroplane, helicopter bagai. 
Dulu travel time kecik mane dia nk tahu lagi kan.. Sekejap jer layan movie pastu Sleep sampai la touch down Incheon. Good Boy Hafiz... Well done.. 


Maryam naik aje terus tido. Tapi meragam. Kejap2 ekk ekk.. Aku igtkan sbb xselese upenye kembong perut. Adeh kesian. Nasib la ade bekal minyak2 angin bagai. Korg kalau bawak baby, mesti nak kne ada mknan, air masak, ubat2 mcm minyak angin, cool fever ker ape tu. Mcm aku EO Young Living pon aku bawak. Wajib! hehehe..


Dedua budak dh tido mmg mkn dgn aman la MaMa. Time breakfast Cik Yam merengek sbb kembung perut. Terpaksa la mkn Nasi Lemak dgn seblah tgn dukung dia, seblah tgn mkn. Boleh bygkan x? Hahahaa..
Tu la kekdah nye bile korg xde pembantu.. 


6 Jam perjlnan akhirnya selamat sampai Incheon. Muke dah K-pop sgt tu Hafiz..
Beratur utk chop passport kat Kastam Airport Incheon punye la panjang giler. Hazabbb!! Dgn Hafiz nak air Milonye bagai. Mane nk cari nak Milo time ko tgh Que. bahahaha.. Cik Yam kalo Hafiz menangis dia pon nak follow menangis.. Gasak la korg dgn harapan kastam tu tgk aku nnti dia kasi aku Fast Lane. Bahahahaha... Eh tapi btol la bile dh lame gile berato dia suh aku que kt tmpat lain. Sbb ade bebudak 2 org ni kan. Lenkali offer la dari awal, xde la lame aku nk berato. Papepon TQ.


Budak yg xberapa nak K-pop. Muka masam baru bgn tido..


Hafiz K-pop


Sementara tunggu adik aku pergi sewa portable wifi, aku jln2 la kat kedai dlm airport ni.
Of course bende pertama nak cari air. Tadaaa!!! Susu pisang aka banana uyu.. 
Terus sambar 1 pisang, 1 coklat. Banana Uyu 1300won..
Terpk jugak kot Harga kat Airport ni mahal kan? 
Eh tapi sbnrnye sama jer regenye dgn kedai lua.
Bagus pulak airport dorg ni. 



Kasi chance la 1 pic bertiga. Igt senang ker? Hahaha..

Dari airport ke Seoul korg ada pilihan samaada nak naik taxi, subway or bus.


Eh seblom korg nk naik public transport ni, korg kena ada T-money Card dulu. Ni korg blh beli kat counter. Mcm aritu aku buat survey kat website sempena tahun melawat korea so aku dpt la T-money ni with 2000won inside. Pastu ade dpt byk voucher.  Mesin topup utk T-money ni kat every station ada. So xperlu risau. Utk permulaan aku topup terus 30,000won sebabnye mmg akan guna byk public transport dlm masa 1 minggu ni.


If nak naik taxi korg blh refer pic atas ni. Tgk hotel korang kat zone berapa. 
Mcm aku hotel kt Zone B. So kalau amik Large Taxi tu 95,000won. Dlm RM361/taxi. Phewwww..
Pengsan mak kalau convert..

Kalau Bas pulak ade 2 jenis. 1 yg byk betul benti2. 1 lagi benti jugak tapi xde la byk sgt. Harga pon beza2. Yg xde byk sgt berhenti tu dlm 16,000won/person.


1 lagi korg boleh naik train. Express train 14,800 won/adult atau all stop train 4250won/adult.
Kitaorg naik yg all stop train tu. Mmg byk la perhentian dia. KihKihkih


Kire la sendiri bape byk station yg dia stop. Start dari hujung belah kiri n nak stop pon kat hujung belah kanan..Ahaha. Tapi xkesah la sbb kitaorg sampai pagi. Nak check in pon sgt lambat lagi. So habiskan jer la masa dlm Train.


Ini budak la paling happy. Dia hantu Thomas. So mmg asik la nak naik train, Puas la tu dpt dekat sejam duk dlm train.. Dah sampai Seoul station baru kitaorg naik Taxi gi Hotel. Train + Taxi ke hotel kitaorg dlm 8000won mcm tu la. Jimat dah kat situ kan..



Taxi pon blh guna T-money dia. Pendek kata public transport mmg sume boleh guna T-money. Tapi incase korg dah xde balance dlm kad ni blh la bayar gune cash. Tips utk korang: if nak berckp ngn driver taxi, better korg snap or print alamat sekali no telefon hotel tu then tunjuk kat dorg. Sebab kebanyakan nye mmg tak blh ckp dlm bahasa inggeris n x paham korg ckp ape pon. And kebykan dorg ni mmg kasar.. Dia plak blh marah ko. Ahahaha



Kat Seoul ni kitaorg stay kat Chungmuro Residence & Hotel
Next entry nnti aku post gambar2 hotel dia pulak ok?




3 comments:

  1. bestnye g korea... next entri pls :)

    ReplyDelete
  2. Hi..nak tya .kat hotel chungmuro residence tu ada microwave dan boleh masak2 x?

    ReplyDelete