Thursday, September 11, 2014

Bronchitis Infection

Bulan lepas 2 kali dah aku pi klinik sbb duk kong kong batuk.. STill boleh tahan..
Tapi 3rd time aku dh mmg xtahan sbb batuk tu tangkap sampai ke dada.. Sakit woo..
Nak nafas pon seksa.. Sesak Nafas..Muntah2 lagi.. Last2 aku gi klinik lagi skali. 
And doc klinik tu suggest kan aku pi X-ray.
Skang procedure kalau batuk lebih dari 10 hari ataupon 2 minggu dorg suggest buat X-ray. 
Bukan apa sbb takot Pneumonia.. 

Keesokannye aku terus pi buat X-ray kat Columbia Asia Puchong. Bukan apa, aku dah biase kat situ.
Kalau nak gi gov, aku xreti sikit.. 


Sempat lagi selfie seblum X-ray. Menyampah btol pkai baju hospital sbb bertali2.. Aku rase mcm sexy kot buatnye tercabut tali tu.. Haaa.. Kan Naya..Sebenarnye agak cuak jgk sbb aku xtaw x-ray ni cemane.. First time kot. 
Rupanye buat penat jer aku cuak sbb mcm amik gamba jer.. Ceiihhhh!!

Lepas dah X-ray, kena la tunggu result plak seblom dpt jumpe doc. Kes aku ni rujuk Dr. Jurina ngn Dr. Megat.. Peramah + murah dgn senyuman doc ni.. Kalo sakit pon happy jer bila tgk muka dia.. KihKihKih..
Keputusan X-ray alhamdulillah. Aku ok sbb xde pape pon kat paru2 aku.. Tapi mayb aku dah kene infection which is Bronchitis Infection. Nak tahu ape tu Bronchitis korg klik jer la sini.. kalau x rawat mayb boleh pergi ke Pneumonia. Bahye dah kalau dah sakit Pneumonia tu. Byk rawatan. Then doc suggest aku admit so diaorg blh la rawat pape yg perlu kan. Pk2 aku pon dah xmenahan nk tanggung, so admit jer la.. Bersyukur time ni sbb aku ade Prudential Insurance. Aku amik insurance ni since 2009 tp xpenah gune. Rase rugi jgk eh baya, tapi bila dah admit ni haaaa..Lege rasa sbb dh buat insurance.. 
Kalau x mane nak cekau baya duit hospital nnti ni..

Agak lama jugak la sebenarnye procedure nak masuk ward ni. Haihhh.. Pukul 5 - 6 mcm tu baru aku blh naik bilik. Bayangkan betapa lamanya aku melepak2 kat lobby.. Jenuh weh nak tunggu. Sampai tertido2 Hafiz.. Dgn bateri Hp aku habisnye.. Dah la dtg Hospital sehelai sepinggang. Last2 suh Mr. Gumuxx balik dulu and nnti dtg balik bawak baju aku sume.. Aku pon risau dia nak drive berdua jer ngn Hafiz sbb selalunye aku jer yg penah drive berdua ngn Hafiz. Hafiz tu bkn boleh.. Nanti dia tercari2 aku..

Aku penakut dgn jarum..Kihkihkih.. 
Bile part cucuk2 ni harus la jantung ni mcm lari xcukop tanah..
Padahal xde rase ape pon bile dia cucuk.. Aku jer cuak lebih.. haHa..


Kat tgn ni la depa duk amik darah, masukkan antibiotic, masukkan air garam, masukkan segala jenis ubat2.. Guna cucuk2 jer.. Tapi ade effect jgk la masuk memcm tu sbb tetibe lengan aku ni gatal2.. Tapi kejap jer la.. So aku xtahu la mane 1 ubat yg buat tgn aku ni gatal sbb byk sgt ubat depa cucuk2..


Selain dari ubat2 yg depa bagi aku kena buat jugak fisio.. Precaution + Incentive Deep Breathing Exerciser ni.. Tiup2 bola tu.. Sedut2 bola tu.. Hari pertama mmg xnaik pon bola tu.. Punye la nampak aku ni sesak nafas kan.. HiHi.. Bile dah ok, mmg mantap la performance aku. Perasan jer la lebih..
Precaution tu buat bdn aku ni jadi saket2. Yerkla bukan tepuk2 manja dorg buat.. Disebabkan sakit2 bdn ni la aku dpt hadiah amik darah lagi sbb kot2 la aku ade denggi. Sbb suhu bdn aku ni kejap demam kejap x.. Tapi sebenarnye aku pon xrase yg aku ni domam..


Selain dari mkn ubat + fisio, nebulizer ni pon mcm dah makanan harian bila duk kat hospital ni. 
1 hari 3 kali kene amik.. Aku xde asma tapi kahak ni degil duk kat dlm bdn aku kan. Tu yg kena guna nebulizer ni..

Best x makanan hospital? Bagi aku ok la sbb kite blh pilih ape yg nak mkn.. 
Tapi xde la best sgt.. KihKihKih.. Cuma blh la telan.. Yg tak beshnye sbb aku asik kelaparan jer duk hospital ni. Sib baik la cafe kt hospital ni bukak memlm.. Mmg tapau jer la mknan dari cafe bile perut dah krokk krekk krokkk krekk..






Breakfast, Lunch, Minum petang dan dinner aku.. 
Sikit naww.. Perut aku besar tahuuuu...


Mlm last dorg dh xmasukkan air lagi dh dlm bdn.. 
Cuma masukkan antibiotik. Merasa la jgk tido xde wayar2 ni.. Rimas naww..

Setelah pakej 3 Hari 2 Mlm aku kat sini, doc bagi aku balik.. Weeee!!
Hepy naw.. Tu pon penyakit aku ni kejap ilang kejap dtg.. 
Tapi aku dh xmo duduk dah, nak balik..
Windu Hafiz.. 2 mlm aku xjumpe dia sejak tido kat ward ni.. Sob Sob..

Nak check out punya la lama nak tunggu. Mmg membara jer la kan.. Sbb nak kne tunggu dorg fax ke insurance then tunggu insurance proceed.. Phewww.. Total bil dekat 7K jugak.. Rasekan..
Dan insurance aku bukan 100% cover, aku polisi lama so kena bayar 10% dari total amount (T.T).. 
Tak saba nak tunggu upgrade polisi.. Tak sanggup nak bayar 10%..


Ole2 dari Doc.. Byk naw bekalan.. Dah mcm farmasi..
Yang bestnye doc kasi aku cuti 1 week sbb nnti ade checkup susulan.. Weeee..
Boleh Lompat bintang... Yang bagusnya lg, bil2 klinik yg 30hari sebelum aku masuk ward ni aku boleh claim. Dan susulan nnti pon aku blh claim.. Weeee.. Alhamdulillah.. Xde la rabak poket nak membayau..

Now aku kena habiskan antibiotic yg doc tu bagi dan kena pantang la sikit. 
Jgn makan pedas2 + mknan yg berminyak.. Tapi aku ni pantang tgk jer la.. hiHi..
 Batuk pon still ada jgk lagi cuma xde la seteruk seblom ni.. Harap2 pasni xde la kene masuk ward lagi..

Tak suke!!!

1 comment:

  1. seriously 7k? omg tak mampu mak hihi
    get well soon k :)

    ReplyDelete