Thursday, May 29, 2014

Kuala Lumpur - Auckland || First time Hafiz naik Flight


Bismillahirrahmanirrahim.. 
Bermula la entry Trip to New Zealand.. 
Kitaorg pergi New Zealand 10 May 2014 - 18 May 2014.. 
Niat asalnya nak attend adik aku punye convocation. 
Tapi hari selebihnya mmg utk holiday la.. :p
Kalau x pergi skang, ntah bile la pulak kan peluang nak pegi sane..

Dulu Air Asia ade pegi New Zealand, tapi ntah nape skang dah xbuat pi sana.. So dah kurang la penerbangan murah pergi sane.. Aku mmg asik la duk search kalau2 ade promo airlines pi sana.. Antara yg aku usha airlines JET STAR, EMIRATES ngn MAS. Kitaorg prefer x transit sbb mcm agak penat sebenarnyer nak transit2 ni and byk habiskan masa. EMIRATES mmg ada transit so yg tu mmg aku xtgk sgt la. JET STAR ni tambang murah means mknan sume ko kne beli la mcm Air Asia.. So kitaorg decide naik jer la MAS (Malaysia Airlines) and mknan dia comfirm2 Halal. xyah pening2 pk.. 

Kebetulan akhir bulan 12 tahun lepas MAS ade buat promo. 

Return ticket to Auckland - RM2851 (Adult) , RM265 (Infant)
Insurance (5 Adult + 1 Infant) - RM430

Ni dah kira murah sbb kalau xde promo, dekat 4k harga tiket dia..

Ni first time nak bawak Hafiz naik flight. Risau sgt kalau dia x selese sbb dari KL - Auckland dalam 10 jam.. Phewww.. Bende yg paling risau kalau die bantai nangis.. Tawakal2..


Muka2 keceriaan nak gi jalan2. Tapi sygnyer x sume family yg pergi.. 
Next time kite gi reramai ok?? =)

Lepas siap2 check in Luggage, terus masuk dalam. Sebab xmo rush2 nak berlari bagai kalau lambat.
Kat dalam nnti baru la nak solat ker ape sume.. Aku kan dh byk kali buat aksi lari2 ni. So amik langkah selamat, masuk jer awal2 :p


Gedixx sgt awk pose tu Hafiz.. Kihkihkih..
Mencuri tumpuan kakak2 kastam sbb over pkai spect itam memalam..HaHa


Port biase bergambar kalau dh masuk Pelepasan Antarabangsa. Replica2 Airlines.. 
Mama kasi chance la kat Hafiz nak pose. Ni stroller anak buah, pinjam sat. 
Stroller Hafiz besar gedabak, xsesuai utk travel. 


Kami jer yg pergi NZ.. Eh aku xtermasuk dlm ini pic sbb aku yg tukang snap.. 
Normally utk ke gate pelepasan antarabangsa ni kene naik shutter train kalau dari main building..



Disebabkan penerbangan ni lama, so aku dah request bassinet utk Hafiz siap2. 
Yerkla, depa kan xde seat sendrik, so kite request la bassinet utk die tido..
Takde charge tambahan pon. Tapi Bassinet ni mcm first come first serve la. Kalau dlm flight tu mmg ramai baby, then ko pon x request awal2, mmg xdpt la. Yang seronoknye, kalau request basissnet ni dpt la ko duduk row depan. Luas sikit kat tempat kaki tu. Yang x bape bestnya, others family member mmg duk terpisah la ngn kite. Sbb row depan tu priority utk yg request mcm aku ni la xpon kalau korg nak jgak, time booking tu select la seat so kne la bayau lebih sikit. RM50 gitu kot.. 


Tengok betapa cerianya muka Hafiz.. Alhamdulillah.. Hafiz sgt behave..
Tips dgn baby atas flight: Nak take off tu korg kene kasi baby susu ataupon sumbat jer pacifier.. So dorg xde la rase sakit telinga.. Flight aku ke auckland kul 9.45mlm. Selalunye time2 mcm ni mmg Hafiz dah dibuai mimpi.
Kasi chance la die main2 kejap..


Bila dia dh tido, aku masukkan jer die dlm Bassinet tu.. Bassinet ni comel2 jer size dia. Utk Hafiz mcm xsesuai la sbbnyer Hafiz suke tido pusing2.. Bila dia xdpt pusing mmg la dia marah.. Terus la aku angkat tido atas riba. Sampai ke esokannye terus dia Tido.. =)

Hafiz tido, Maknyer pon boleh la tido sama..
Sepanjang penerbangan mlm ni sekali jer die kasi makan utk Dinner pastu esok pagi kasi utk breakfast ajer..

Dinner aku pilih ini  :
Ayam grill + Mashed potato...



Breakfast dia suh pilih antara Omelette or Nasi Lemak.. 
Terus aku terigt pasal "Nasi Lemak Telanjang" tu.
Mcm gatal la nk tgk still telanjang or not. Ohh My!! still terlanjang kot. haHa.. Nasi Lemak + Sambal Udang.. Takdek timun, xde kacang, xde bilis..  Aku xsempat nak snap sbbnye seblah aku ni pakcik Sri Lanka. Segan aku nk snap2.. KihKihKih.. 
Pakcik tu pon nampak serious jer mukanya..
Langsung xde senyum.. 

Disebabkan seat aku seblah tingkap, agak membataskan la pergerakan aku nak gi ke toilet.
Nak salin pampers baby ker ape dlm flight ni mmg sng sbb sume toilet ade tempat salin tu. Yang harunye, tiap kali aku salin pampers hafiz, time tu la die pancut.. Huwaaaa.. Mungkin dia nebes sbb kene baring dlm toilet yg kecik mcm tu.. Kuikuikui..

Nota Tambahan : Segala keperluan baby mcm susu ker air panas ker sume korg boleh bawak naik flight.. Kastam xkesah pon.. Stroller payung ni kalau nak check in kat luggage pon boleh atau tolak jer sampai depan pintu flight, nnti pepandai la dorg simpan..

3 comments:

  1. Wow..syioknya dia pergi new zealand..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekali sekala holiday jauh2 sikit =)

      Delete
  2. bestnye... kita dah khatamkan entry NZ awk hehehe

    ReplyDelete